Constructiile prefabricate ar putea parea un trend relativ nou, dar ceea ce nu stiai este ca ele sunt folosite cu succes de aproape 200 de ani.
Ideea de a construi in alta parte decat la locul final al constructiei, de a transporta si asambla o constructie in jumatate din timpul pe care l-ar necesita o constructie clasica, a prins un avant incredibil inca de la inceputuri, din anii 1830, devenind una dintre cele mai utilizate metode de a construi in zilele noastre.
In continuare va vom prezenta pe scurt istoria constructiilor modulare ca sa intelegeti mai bine de ce au devenit asa de populare si mai ales cat sunt de practice.
Cand si cum au aparut constructiile prefabricate modulare ?
1830 – Este anul in care a fost documentata pentru prima data o casa prefabricata. Aceasta a fost creata de dulgherul John Manning pentru fiul sau care se muta din Anglia in Australia. Manning a construit o casa pe bucati pe care le-a trimis mai apoi in Australia pentru a fi asamblate.
1840 – Constructiile modulare devin din ce in ce mai populare in Statele Unite ca urmare a Febrei Aurului din California, unde orasele apareau peste noapte si dispareau o data cu zacamintele valoroase.
1851 – “Palatul de Cristal” a fost construit pentru Marea Expozitie din Marea Britanie si ramane unul dintre cele mai faimoase exemple de constructie modulara prefabricata din istorie.
Acesta a fost conceput in mai putin de doua saptamani si utilizeaza materiale usoare si ieftine cum ar fi fierul, lemnul si sticla. Constructia a durat doar cateva luni. Dupa expozitie, acesta a fost dezasamblat si reconstruit intr-o alta locatie.
Anii 1900 – Augustine Taylor, un constructor din Chicago, a conceput un nou cadru, permitand construirea peretilor in afara locului de santier, fiind mai apoi transportati pentru o asamblare mai rapida.
Intre 1908 si 1940, Sears Roebuck & Co. a vandut mai mult de 500.000 de case prefabricate cu ajutorul cataloagelor sale, direct catre consumatori. La momentul respectiv, acele case costau mai putin decat marea majoritate a caselor construite dupa metode clasice, iar unele inca exista si in zilele noastre peste tot prin Statele Unite.
Al Doilea Razboi Mondial
Constructiile prefabricate au continuat si in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial pentru a satisface cresterea cererii de cazari pentru personalul militar.
Aceste casute cu structura din profile metalice au fost introduce si in Marea Britanie atat pentru uzul domestic cat si pentru cel militar sau institutional.
Dupa razboi, soldatii ramasi au inceput sa se intoarca acasa, iar Statele Unite a suferit o criza severa a locuintelor. Era nevoie de multe case, construite repede pentru a putea caza un numar mare de familii in crestere.
Inca o data, casele modulare au venit in sprijinul celor ce-si doreau un camin datorita eficientei lor, a costului redus si a timpului scurt de constructie. Acele case rezista inclusiv in zilele noastre.
Acelasi fenomen s-a facut resimtit si in Europa postbelica dar si in Japonia.
Constructiile prefabricate in prezent
Foarte multe tari de pe Glob au implementat metode de constructii modulare de cateva decenii. Spre exemplu, o statistica care ne arata procentul de case prefabricate din diferite tari ne spune ca acest domeniu inca se dezvolta. Printre aceste tari se numara:
- Suedia – 84%
- Statele Unite – 5%
- Germania – 9%
- Olanda – 20%
- Japonia – 28%
De la aparitie si pana in prezent, mai multe inovatii tehnologice au perfectionat procesul, la care se adauga aparitia software-urilor specializate, automatizarea si modelarea informatiilor. Toate acestea, la care se adauga aparitia de noi procese si materiale, au facut posibila prefabricarea si livrarea de cladiri mai sofisticate,complexe si mai placute din punct de vedere estetic decat oricand pana acum.
Cu cat cererea a inceput sa depaseasca oferta de cladiri existente in anii 1970, aplicatiile comerciale au inceput sa se contureze, cu o dezvoltare mai concreta la inceputul anilor 2000.
In prezent, prefabricatele si modulele sunt utilizate in constructii de hoteluri, cladiri de apartamente, birouri, spitale si scoli in majoritatea oraselor mari din Statele Unite ale Americii.
Mai jos aveti o lista cu procentele din diferite industrii care folosesc constructii modulare prefabricate (se refera la S.U.A.):
- 49% din unitatile medicale
- 42% din caminele de studenti si spatii de cazare
- 42% din cladirile de fabrici
In opozitie cu metodele clasice de constructie, prefabricarea este un proces mult mai rapid care poate reduce drastic costurile si riscul de a depasi bugetul. Deoarece sunt fabricate la interior, problematicile conventionale cum ar fi conditiile meteo, care cresc de obicei bugetul proiectelor, sunt evitate.
Prefabricarea reduce de asemenea incertitudinea fortei de munca ceea ce inseamna implicit reducerea riscului de intarziere a proiectului. O companie care se ocupa de astfel de constructii va angaja cu regularitate angajati cu norma intreaga in unitatea de productie pentru a procesa toate necesitatile de constructie ale unitatilor modulare.
O echipa buna poate face constructia modular mai ieftina si mai eficienta.
De-a lungul anilor, constructiile modulare si-au demonstrat potentialul de a avea un impact pozitiv asupra proiectelor de constructii, cum ar fi:
- Reducerea deseurilor cu 77%
- Reducerea costurilor cu 65%
Astfel, constructiile modulare castiga procente la nivel global, fiind o solutie la care apeleaza din ce in ce mai multi constructori si dezvoltatori care le recunosc utilitatea, productivitatea si eficienta.
Viitorul constructiilor modulare
Conform studiilor facute de specialisti, se anticipeaza o crestere consistenta a industriei in urmatorii ani. Proiectiile financiare ne spun ca piata va ajunge de la o valoare de 92.18 miliarde de dolari in 2018 la 130 de miliarde pana in 2030. Toate acestea se datoreaza cresterii cererilor pe piata pentru constructii rapide si accesibile in domenii precum domeniul medical, educatie si ospitalitate.
Spre exemplu, in anul 2017 in Marea Britanie, utilizarea containerelor modulare in constructii a crescut cu 6%. Aceasta crestere rapida s-a datorat in mare parte reducerii resurselor necesare pe santier, mai ales a spatiului, care se diminueaza considerabil mai ales in tarile dezvoltate. Multe orase de peste tot din lume au abordat aceasta metoda pe masura ce densitatea locuitorilor a crescut.
Este adevarat, constructiile modulare printre care containerele monobloc si cele modulare exista de acum 200 de ani, dar procesele implicate in fabricarea lor si aplicatiile acestora vizeaza cu siguranta VIITORUL.